Ezen Internetes Blog bemutatja a kaposvári Verebély László Vasúttörténeti Egyesület tagjai által gondozott és "kezelt" Kapostüskevár nevű vasúti megállóhelyet. Jelen felületen keresztül figyelemmel kísérhetővé válnak az egyesület által elvégezett munkafolyamatok, valamint az egyes munkafázisokhoz szükséges segítségkérések.
Lesznek képek a megállóhelyről, illetve a megállóhely épületében működő Vasúti Emlékmúzeum-ról, valamint a civilek jobbító munkájáról, továbbá hírek és programajánlatok is.

Minden észrevételt, javaslatot, ötletet várnak az oldal létrehozói és a megállóhelyen tevékenykedő vasútbarátok, az alábbi drótposta címeken:
verebelylaszlovte@indamail.hu
info@kolas.hu

Támogatásokat itt fogadnak a civilek :Raiffeisen Bank Zrt. 12072514-01502481-00100004

2009. december 16., szerda

Régi kincsek

A mai napon a civilek a volt szolgálati helyiségben található menetjegy kilométereket tartalmazó szolgálati  tájékoztatót magába foglaló képkeret felújításakor meglepő régi felbecsülhetetlen ereklyékre bukkantak.
A képkeret kartonpapír hátlapjának eltávolításakor előkerült egy 1979-es fali menetrend, illetve egy 1936-os kivonat.
Ez utóbbi érdekessége, hogy eredetileg Magyar Királyi Államvasutak volt a cégnév (1869-1949), amelyen 1949-ben a "Királyi" szót leragasztották. Aztán a szocialista rendszer miatt ugyanígy letakarták a "szent korona", illetve az országai "nak" szavakat.
Eredetileg a megállóhely neve 1896-1956-ig Kaposvár Tüskevári vásártér volt, melyet szintén átragasztottak az új állomásnévre Kaposvár-Textilművek -re.
Ezen régi dokumentum szolgálta 1936-1983-ig a régi első megállót, majd 1983-tól napjainkig a mostani épületet, igaz ez utóbbiról senki sem tudott, mert láthatatlanok voltak .

Íme a két különleges régiség fotója:
KIVONAT a vasút-üzleti  rendtartásból. (1936.)
Fali menetrend (1979.)

Idővel talán a  civilek által berendezendő vasúti pénztármúzeumban megtekinthetők lesznek ezen értékes dokumentumok is a megállóhely történetét, illetve a megállóhelyen dolgozott munkavállalók által használt menetrendek, díjszabások, pénztárbélyegzők és egyéb nyomtatványok mellett.