Ezen Internetes Blog bemutatja a kaposvári Verebély László Vasúttörténeti Egyesület tagjai által gondozott és "kezelt" Kapostüskevár nevű vasúti megállóhelyet. Jelen felületen keresztül figyelemmel kísérhetővé válnak az egyesület által elvégezett munkafolyamatok, valamint az egyes munkafázisokhoz szükséges segítségkérések.
Lesznek képek a megállóhelyről, illetve a megállóhely épületében működő Vasúti Emlékmúzeum-ról, valamint a civilek jobbító munkájáról, továbbá hírek és programajánlatok is.

Minden észrevételt, javaslatot, ötletet várnak az oldal létrehozói és a megállóhelyen tevékenykedő vasútbarátok, az alábbi drótposta címeken:
verebelylaszlovte@indamail.hu
info@kolas.hu

Támogatásokat itt fogadnak a civilek :Raiffeisen Bank Zrt. 12072514-01502481-00100004

2012. szeptember 29., szombat

Kapostüskevár tovább újjúlt

Az elmúlt bejegyzések óta sok minden történt, melyekről most örömmel beszámolunk.
2012. júniusában elkészült a megállóhely épületén lévő kémények felújítása, újjáépítése. Régi kémények már  nagyon elhanyagoltak és rossz állapotúak voltak. Az épületen található kémények közül egy használaton kívül lett helyezve, három pedig teljesen  fel lett újítva. A legújabb szabványoknak megfelelően kibélelésre kerültek a belső kéménypillérek, melyek tűzálló hamuzó nyílásokat is kaptak. A tetőn kívüli kéményrészek új téglákból kerültek újra építésre. A munkákat a MÁV mellett a Verebély László Vasúttörténeti Egyesület tagjai is segítették az épület nyitva tartásával a munka eszközök tárolásával, valamint a civil szervezett tagjai festették le a kályhák csöveit és glettelték le a teljes belső kéménypilléreket.
Pár kép a kéményekről:
 Régi kémény
 Új kémény építés közben
Az egyik megújult kémény
Megújult kémények
 Leglettelt belső kémény

2012. augusztusában került sor az épület lapos tetejének újraszigetelésére a korábbi beázok miatt, mely munkák szintén a MÁV megbízásából indultak el. A Verebély László Vasúttörténeti Egyesület tagjai is segítették az épület nyitva tartásával a munka eszközök tárolásával, valamint takarítási munkákkal a tető szigetelési és bádogozási munkákat. A megújult bádogozás mellett egy harmadik csatorna lefolyó is készült a jobb vízelvezetés érdekében. A Magyar Közlekedési Klub jóvoltából pedig az idei "Fogadj Örökbe egy megállóhelyet projekt terhére sor kerülhetett a fedett perontető oszlopok és a villámhárítók lemázolására, melyet a Verebély László Vasúttörténeti Egyesület tagjai végeztek el.
Pár kép ezen eseményekről is:
Rossz állapotú tetőszigetelés
 Megújult tetőszigetelés az új kéményekkel
Új ereszcsatorna
Perontető oszlopok festése
 Lefestett perontető oszlopok
Lefestett villámhárító

2012. szeptemberében a MÁV megbízásából került sor a megállóhely épületének homlokzati felújítására. A korábbi 2011. évi helyreállítás csak átmenti volt, melyet akkor a Verebély László Vasúttörténeti Egyesület tagjai és a kaposvári Építő és Faipari Szakközépiskola és Kollégium hallgatói végeztek el. A MÁV által elindított idei munkák során az épület színes homlokzatot kapott.  A  Verebély László Vasúttörténeti Egyesület tagjai is segítették az épület nyitva tartásával a munka eszközök tárolásával, valamint takarítási munkákkal az épület homlokzatának megújítását. A homlokzat mellett megújult az utasperon szélének meszelése és a kültéri szemetes edények festése is, melyeket az egyesület tagjai végeztek el.
Pár kép ezen eseményekről is:
 A megállóhely megújult épülete a vágányok felől 
  A megállóhely megújult épülete a parkoló felől 
 A megállóhely nyugati homlokzata
 A megállóhely északi homlokzata
Megújult homlokzat az újrafestett táblákkal és oszlopokkal
Fedett utasperon felőli nézet
Újrafestett kültéri hulladéktároló
Peronszél meszelése

A munkákért KÖSZÖNETET MONDUNK mindenkinek, de legfőképp a MÁV vezetőinek, döntéshozóinak, közülük is különös köszönettel tartozunk Dávid Ilona elnök-vezérigazgató asszonynak, Pál László általános vezérigazgató helyettes úrnak és Dr. Mosóczi László nemzetközi kapcsolatokért felelős általános vezérigazgató-helyettes úrnak és Szarvas Ferenc korábbi vezérigazgató úrnak az eddigi jó együttműködésért.